Saturday, May 12, 2012

RAS/RTS Exam GK, solved paper/ Answer key GS Paper 1996

Your Adv
1. British were able to supress the uprising of 1875 in rajaput state because:
A. The local Rajput rulars did not support revolutionary.
B. The educated middle class support the british
C. The soldiers in contonments were not prepared to accept leadership of revolutionary from outside rajasthan
D. News papers coul not project the true aim of revolutionary.
Ans: A
2. The origin of Rajasthan Language can be traced to:
A. 11th century
B. Late 12th Century
C. Early 13th Century
D. 14th Century
3. Special Component plan is concerned with the development of:
C. Urban Community
D. Rural Community
Ans: A
4. "Development of Dang area" is related to:
A. Kota, bundi, sawaimadhopur, Dholpur
B. Jodhpur, Barmer, Jaisalmer
C. Udaipur, Banswara, Dungarpur
D. Nagour, Churu, Hanumangarh
Ans: A
5. District of the adjoining states which doesn't directly touch the Rajasthan is:
A. Bhatinda
B. Bhiwani
C. Jhabua
D. Bhuj
Ans: A
6. Solar energy Enterprise zone is related to district of:
A. Jodhpur, Barmer, Jaisalmer
B. Jaisalmer, Jalore, Barmer
C. Nagour, Jodhpur, Pali
D. Jodhpur, Jalore, Barmer
Ans: A
7. India is divided into following no. of postal region:
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Ans: D
8. The crop which will be sown in arid region of rajasthan under Israeli assistance programme is:
A. Sun-flower
B. Soyabean
C. Bajra
D. Hohoba
Ans: D

9. Which one of following pair is not correct:
A. Sirohi-952
B. Alwar-889
C. Jaisalmer-910
D. Banswara-969
Ans: C
10. Which one of the following defines poverty best:
A. Productivity of agriculture
B. Unemployment
C. Nutritional requirement
D. Inequalities in income
Ans: C
11.Which one amongs the following pair is correct:
A. 60 40
B. 50 50
C. 55 45
D. 40 60
Ans: A
12. The district which most suited for Teak wood plantation:
A. Bharatpur-Alwar
B. Sriganganagar-Bikaner
C. Jalore-Sirohi
D. Banswara-Udaipur
Ans: D
13.Central camel breeding center is situated at:
A. Kolayat
B. Jorbir
C. Suratgarh
D. Ramgarh
Ans: B
14. "Brown revolution" in rajasthan is concerned with:
A. Food processing
B. Buffalo milk production
C. Wool processing
D. Goat hair produciton
Ans: A
15. Which among the following is an "Earthen" (MITTI) dam:
A. Meja
B. Pachana
C. Jakham
D. Jawai
Ans: B
16. Sewan Grass widely grow in:
A. Barmer
B. Jodhpur
C. Jaisalmer
Ans: C
17. Relatively speaking which one of the following physiographic part of rajasthan is an area of Ill-drained inferior drainage:
A. South-Eastern
B. North-northwestern
C. South-Southwestern
D. North-Eastern
Ans: A
18. Indira gandhi canal project includes LIFT CANEL schemes numbering:
A. 8
B. 7
C. 6
D. 5
Ans: C
19. The proposed "Export promotion industrial park" in rajasthan will be established with the assistance of:
A. Japan
B. World Bank
C. Govt. of India
D. International Development Agency
Ans: A
20. In 1889, a comittee was setup in britain to gain support from the congress, who amongst the following was its president:
A. Sir W Waderburn
B. Mr. Digby
C. Dadabhai Nauroji
D. WC Banerjee
Ans: B
21. In 1937 elections, congress secured clear majority in the state numbering:
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Ans: C
22. Who first used the term "PAKISTAN" as a separate state for Indian muslims:
A. Mohmmad Iqbal
B. Agha khan
C. MA Jinah
D. Choudhary rehmat ali and friends
Ans: D
23. Which rular of medieval rajasthan was also called ABHINAV BHARATACHARYA
A. Prithviraj chouhan
B. Maharan kumbha
C. Sawai jaisingh
D. Maharaja Mansingh
Ans: B
24. The institution of saghdi refer to:
A. Mounted horsemen
B. Patwari
C. Peasants
D. Bonded Labour
Ans: D
25. The dance drama Surdas and shankarya are associated with which professional caste:
A. Paatar
B. Nat
C. Bhand
D. Bhawai
Ans: D
26. According to inscriptions who was worshiped as the premier god between 8-12th century in rajasthan:
A. Shiv
B. Vishnu
C. Brahma
D. Sun
Ans: A
27. Which deity is worshiped when a camel falls sick in rajasthan:
A. Gogaji
B. Tejaji
C. Pabuji
D. Kesaria kunwar
Ans: C
28. Which one of the following has the natural gas based power project:
A. Dholpur
B. Jalipa
C. Bhiwani
D. Ramgarh
Ans: D
29. Non-fuel mineral extensively found in rajasthan is:
A. Manganese
B. Chromite
C. Mica
D. Bauxite
Ans: C
30. The center nt related with generation of nuclear power is:
A. Kalpakkam
B. Kota
C. Kakrapur
D. Kakinada
Ans: D
31. The new Inland container Depot will be established in raasthan in near future at:
A. Jaipur
B. Kota
C. Jodhpur
D. Udaipur
Ans: C
32. White cement in rajasthan is produced at:
A. Beawar
B. Gotan
C. Nimbahera
D. Chittorgarh
Ans: B
33. Kandla port is located on:
A Gulf of Khambhat
B. Tropic of cancer
C. Rann of Kachchh
D. Gulf of Kachha
Ans: D
34. The famous THEVA art of rngraving is associated with
A. Bikaner
B. Jaipur
C. Banswara
D. Pratapgarh
Ans: D
35. Which tribal god is worshipped because he laid down his life for liberating cow of the gujars:
A. Gogaji
B. Tejaji
C. Pabuji
D. Mallinath
Ans: B
Your Adv


Post a Comment

Powered by Blogger.



10th 12th AAI admit card AFCAT AFMC Agriculture AIEEE aipmt Air Force Ajmer Andhra Bank Andhra Pradesh anna university Answer Key Answers key APMS APRDC april fool APSRTC APTET Assam Assistant Awards Bangalore Bangalore University bank BANK JOB Bank of Baroda Bank vacancy BCECE Beant Singh Punjab News BETET BHADRA BHEL Bihar BITSAT BOB BOB Clerk Recruitment 2012 BOI Bombay BSF BSP BSSC CGL Result BSTC CBSE CEE CEEP CET Chandigarh Chennai Chhattisgarh clat Clerk CMAT CONCOR Constable CPT CRPF CTET Current Affairs Current General Knowledge current GK Data Entry data entry operator Date Sheet Delhi Delhi University Dena Bank EAMCET ECIL Election Employment News Entrance Exam EPFO ERNET ESIC Exam Time Table Filem Info Forest Free Contact Form Smbmitted at Website Free SmS Just Join G K Quiz GAIL General Knowledge General Knowledge in Hindi General Knowledge in India 2012 General Knowledge Question General Knowledge Quiz General Knowledges goga ji gogaji gogaji gogamer gogamedi gogameri Good Friday Goverment Jobs Government Jobs GTU Gujarat Haryana HCS Preliminary Exam 2012 Solved paper High Court HNBGU HPCL Hyderabad IBO IBPS icici IGNOU IIT IIT JEE Income Tax Department India Indian Army IOB IOCL IPL 2012 Schedule | IPL 5 Time Table | IPL 2012 | IPL 5 - IPL 2012 Schedule | IPL Time Table 2012 ISAT Jabalpur Jaipur JCECE JET JIPMER JKPSC Job Form JTGB Just SmS 9219592195 JVVNL Karnataka Kerala KIITEE Kolkata Kota University KPSC Lecturer LIC Lucknow University Madhya Pradesh Madras University Maharashtra Mahavir Jayanti Manager MBA Medical officers MG University MP Mumbai Mumbai University NDA NEERI NET News NIMHAS NRHM Odisha Office Officer OICL ONGC Operator Panjab University Patwari PGT PMET PO Police Post Graduation PSST PTET PTI Pune University Punjab Railway Railway Central Recruitment Rajashan University Rajasthan RAS RBI RBSE RESUL result RESULTS RPET RPET 2012 RPMT RPSC Rrajasthan RRB RSRTC RTET RTET 2012 RTS RUHS RULET Sarkari Naukri sbi SECL Solved solved paper ssc Stenographer Supervisor Tagore Bhadra Tamil Nadu tancet Teacher Teachers Technical TGT Time Table TNTET Tripura UCO Udaipur UDC UGC UKPSC University UP Board UPCMET UPSC UPSEE UPTU UPTU SEE UPTU SEE Admit Card 2012 Uttar Pradesh Uttarakhand VITEEE VYAPAM