Friday, April 27, 2012

General Knowledge | General Knowledge Question

Your Adv
1. The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples ofA. old mountains
B. young mountains
C. fold mountains
D. block mountains
Answer: A

2. Which of the following is a peninsular river of India?A. Gandak
B. Kosi
C. Krishna
D. Sutlej
Answer: C

3. Which country has the largest coast line?A. USA
B. Australia
C. Canada
D. India
Answer: C

4. The two states of India, most richly endowed with iron ore, areA. Bihar and Orissa
B. Madhya Pradesh and Orissa
C. Bihar and West Bengal
D. Madhya Pradesh and West Bengal
Answer: A

5. Largest Producer of aluminium in the world:A. Australia
B. France
C. India
Answer: D

6. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?A. Cauvery
B. Godavari
C. Krishna
D. Mahanadi
Ans: D
7. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?A. Gandhi Sagar
B. Hirakud
C. Periyar
D. Tungadhadra
Ans: A

8. pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is calledA. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass
Ans: A

9. "Yarlung Zangbo river" in India, is known asA. Ganga
B. Indus
C. Brahmaputra
D. Mahanadi
Anc: C
10. "Salal Project" is on the riverA. Chenab
B. Jhelum
C. Ravi
D. Sutlej
Ans: A

11. India's highest annual rainfall is reported atA. Namchi, Sikkim
B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya
D. Chamba, Himachal Pradesh
Ans: C

12. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up byA. Indian Oil Corporation Ltd.
B. Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C. Bharat Petroleum Corporation Ltd.
D. Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.
Ans: A
13. Radcliffe line is a boundary betweenA. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Myanmar
D. India and Afghanistan
Ans: A

14. state having a largest area of forest cover in India isA. Arunachal Pradesh
B. Haryana
C. Madhya Pradesh
D. Assam
Ans: C
15. Food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?A. Barley and maize
B. Jowar and bajra
C. Rice
D. Wheat
Ans: C

16. Number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
A. 15
B. 22
C. 12
D. 9
Ans: B

17. Shimla Convention is an agreement that setsA. Shimla as a tourist spot
B. Shimla as the capital of Himachal Pradesh
C. boundary between India and Tibet
D. None of the above
Ans: C
18. The oldest oil field in India is: A. Anleshwar, Gujarat
B. Bombay High, Maharashtra
C. Nawagam, Gujarat
D. Digboi, Assam
Ans: D

19. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?A. Ganga, Brahmaputra and Godavari
B. Mahanadi, Krishna and Cauvery
C. Luni, Narnada and Tapti
D. Both (a) and (b)
Ans: D

20. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?A. Brahmaputra, Ganges and Sutlej
B. Ganges, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Chenab, Ravi and Sutlej
Ans: C
Your Adv


Post a Comment

Powered by Blogger.



10th 12th AAI admit card AFCAT AFMC Agriculture AIEEE aipmt Air Force Ajmer Andhra Bank Andhra Pradesh anna university Answer Key Answers key APMS APRDC april fool APSRTC APTET Assam Assistant Awards Bangalore Bangalore University bank BANK JOB Bank of Baroda Bank vacancy BCECE Beant Singh Punjab News BETET BHADRA BHEL Bihar BITSAT BOB BOB Clerk Recruitment 2012 BOI Bombay BSF BSP BSSC CGL Result BSTC CBSE CEE CEEP CET Chandigarh Chennai Chhattisgarh clat Clerk CMAT CONCOR Constable CPT CRPF CTET Current Affairs Current General Knowledge current GK Data Entry data entry operator Date Sheet Delhi Delhi University Dena Bank EAMCET ECIL Election Employment News Entrance Exam EPFO ERNET ESIC Exam Time Table Filem Info Forest Free Contact Form Smbmitted at Website Free SmS Just Join G K Quiz GAIL General Knowledge General Knowledge in Hindi General Knowledge in India 2012 General Knowledge Question General Knowledge Quiz General Knowledges goga ji gogaji gogaji gogamer gogamedi gogameri Good Friday Goverment Jobs Government Jobs GTU Gujarat Haryana HCS Preliminary Exam 2012 Solved paper High Court HNBGU HPCL Hyderabad IBO IBPS icici IGNOU IIT IIT JEE Income Tax Department India Indian Army IOB IOCL IPL 2012 Schedule | IPL 5 Time Table | IPL 2012 | IPL 5 - IPL 2012 Schedule | IPL Time Table 2012 ISAT Jabalpur Jaipur JCECE JET JIPMER JKPSC Job Form JTGB Just SmS 9219592195 JVVNL Karnataka Kerala KIITEE Kolkata Kota University KPSC Lecturer LIC Lucknow University Madhya Pradesh Madras University Maharashtra Mahavir Jayanti Manager MBA Medical officers MG University MP Mumbai Mumbai University NDA NEERI NET News NIMHAS NRHM Odisha Office Officer OICL ONGC Operator Panjab University Patwari PGT PMET PO Police Post Graduation PSST PTET PTI Pune University Punjab Railway Railway Central Recruitment Rajashan University Rajasthan RAS RBI RBSE RESUL result RESULTS RPET RPET 2012 RPMT RPSC Rrajasthan RRB RSRTC RTET RTET 2012 RTS RUHS RULET Sarkari Naukri sbi SECL Solved solved paper ssc Stenographer Supervisor Tagore Bhadra Tamil Nadu tancet Teacher Teachers Technical TGT Time Table TNTET Tripura UCO Udaipur UDC UGC UKPSC University UP Board UPCMET UPSC UPSEE UPTU UPTU SEE UPTU SEE Admit Card 2012 Uttar Pradesh Uttarakhand VITEEE VYAPAM