Saturday, April 7, 2012

Current Affairs Questions: January 2012

Your Adv
Current Affairs Questions: January 2012
1. Which two countries have strengthened business ties to start trading electricity and petroleum products?
Ans: India and Pakistan
2. Which country recently joined UNSC as non-permanent member?
Ans: Pakistan
3. Where is National Kannada conference is set to be held in the month of April?
Ans: Delhi
4. Where is the Coastal Business Development Summit is held?
Ans: Mangalore, Karnataka
5. What is the total number of districts in Chhattisgarh as on 1st January 2012?
Ans: 27
6. Where has Union Government planned to build 11 tunnels to connect important roads?
Ans: Pakistan and China borders
7. Which version of Internet Explorer is dead as per Microsoft?
Ans: Internet Explorer 6
8. Where the national and international theater festival, the Bharat Rang Mahotsav set to be held?
Ans: National School of Drama, Amritsar
9. When is Rajinikanth’s biography set to hit stands?
Ans: 12.12.2012
10. Name the Government policy introduced by Karnataka to boost animation industry.
Ans: Karnataka Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (KAVGC) Policy 2011
11. To protect consumers from unscrupulous jewellers which proposal has the government made mandatory for gold?
Ans: Hallmarking
12. Name the nano’s rival announced by bajaj recently.
Ans: RE60
13. Where in India is Literary Festival 2012 is scheduled to held?
Ans: Jaipur
14. What is the concept introduced by Indian Postal Department(Bihar Postal Circle) to get a personalized stamp with photograph on it?
Ans: My Stamp
15. Who has been considered for first Gates Innovation Award?
Ans: Bihar Chief Minister Nitish Kumar
16. Name Afghan’s first team of female boxers set to aim for Olympics 2012.
Ans: Shabnam and Sadaf Rahimi
17. Which country test launched first 3D television broadcast?
Ans. China
18. Where is India’s first Startup Village is to be setup?
Ans: KINFRA Park, Kalamassery, Kochi
19. SOPA Stands for:
Ans: Stop Online Piracy Act
20. PIPA Stands for:
Ans: Protect IP Act
21. Where is the India-Burma talks scheduled on January 19th 2012?
Ans: Myanmar capital, Naypyitaw
22. Name the Yahoo co-founder who resigned recently.
Ans: Jerry Yang
23. Which card has BSNL launched to facilitate making utility bill payments like electricity and telephone bills?
Ans: Itz Cash Card (Trust Card)
24. Who is set to head committee on power sector reforms?
Ans. Pullock Chatterjee
25. Which website is to be shut for 24hrs in January to stop anti-piracy act?
Ans. Wikipedia
26. Name the Indian-origin Sikh who has been unanimously elected as the mayor of Charlottesville, a historic American city in Virginia.
Ans. Satyendra Singh Huja
27. Where is the first crocodile census set to start?
Ans. Sunderbans
28. Which currency is world’s most undervalued currency as per Big Mac Index?
Ans. Indian rupee
29. Name India’s first woman journalist who died recently.
Ans. Homai Vyarawalla
30. Who won gold in Asian shooting championship?
Ans. Abhinav Bindra
31. When did India complete one polio-free year?
13th January 2012
32.What is the lowest one-day score by Sri Lanka in the recently held match against South Africa?
Ans. 43 all out
33. Which country has been ranked first on nuclear safety?
Ans. Australia
34. Which country’s Prime Minister is to be chief guest at Indian Republic Day parade?
Ans. Thailand Prime Minister, Yingluck Shinawatra
35. Who won the FIFA men’s world player of the year 3rd time in a row?
Lionel Messi (Argentina)
36. Where is the world’s largest solar telescope set to be built?
Ans. Merak on Pangong Tso lake in the cold desert Ladakh region
37. Who won the doubles title at the Chennai Open 2012?
Ans. Leander Peas and Janko Tipsarevic
38. Name the singer who was made the Big Entertainer of the Year in recognition of her ‘Special Contribution to Bengali music’.
Usha Uthup(Didi)
39. Tatas Global recently signed pact to open what cafes?
Starbucks cafe
40. Which state’s theme has been set in 26th Surajkund Crafts Mela in Faridabad, Haryana?
41. Who won Grand slam title in men’s Australian Open 2012?
42. Which country teaches Sanskrit Language Studies and claims it helps children understand English?
New Zealand
43. Who won the Australian Open 2012 doubles final?
Leander Paes and Radek Stepanek
44. Who won her first Grand slam title in woman’s Australian Open 2012?
Victoria Azarenka
45. Which Indian state is likely to include solar plants to be part of state housing projects?
46. Name the woman pilot who led the Air Force contingent creating history at the 63rd Republic Day parade.
Sneha Shekhawat
47. After which sporting person has Madhya Pradesh decided to set up museum?
Dhyan Chand
48. Which Indian film failed to secure a place in the final nomination list of the 84th Academy Awards?
DAM 999
49. Which photo pioneer company filed bankruptcy recently?
Ans. Kodak
50. Who won the Ranji Trophy 2011-12?
Ans. Rajasthan
Your Adv


Post a Comment

Powered by Blogger.



10th 12th AAI admit card AFCAT AFMC Agriculture AIEEE aipmt Air Force Ajmer Andhra Bank Andhra Pradesh anna university Answer Key Answers key APMS APRDC april fool APSRTC APTET Assam Assistant Awards Bangalore Bangalore University bank BANK JOB Bank of Baroda Bank vacancy BCECE Beant Singh Punjab News BETET BHADRA BHEL Bihar BITSAT BOB BOB Clerk Recruitment 2012 BOI Bombay BSF BSP BSSC CGL Result BSTC CBSE CEE CEEP CET Chandigarh Chennai Chhattisgarh clat Clerk CMAT CONCOR Constable CPT CRPF CTET Current Affairs Current General Knowledge current GK Data Entry data entry operator Date Sheet Delhi Delhi University Dena Bank EAMCET ECIL Election Employment News Entrance Exam EPFO ERNET ESIC Exam Time Table Filem Info Forest Free Contact Form Smbmitted at Website Free SmS Just Join G K Quiz GAIL General Knowledge General Knowledge in Hindi General Knowledge in India 2012 General Knowledge Question General Knowledge Quiz General Knowledges goga ji gogaji gogaji gogamer gogamedi gogameri Good Friday Goverment Jobs Government Jobs GTU Gujarat Haryana HCS Preliminary Exam 2012 Solved paper High Court HNBGU HPCL Hyderabad IBO IBPS icici IGNOU IIT IIT JEE Income Tax Department India Indian Army IOB IOCL IPL 2012 Schedule | IPL 5 Time Table | IPL 2012 | IPL 5 - IPL 2012 Schedule | IPL Time Table 2012 ISAT Jabalpur Jaipur JCECE JET JIPMER JKPSC Job Form JTGB Just SmS 9219592195 JVVNL Karnataka Kerala KIITEE Kolkata Kota University KPSC Lecturer LIC Lucknow University Madhya Pradesh Madras University Maharashtra Mahavir Jayanti Manager MBA Medical officers MG University MP Mumbai Mumbai University NDA NEERI NET News NIMHAS NRHM Odisha Office Officer OICL ONGC Operator Panjab University Patwari PGT PMET PO Police Post Graduation PSST PTET PTI Pune University Punjab Railway Railway Central Recruitment Rajashan University Rajasthan RAS RBI RBSE RESUL result RESULTS RPET RPET 2012 RPMT RPSC Rrajasthan RRB RSRTC RTET RTET 2012 RTS RUHS RULET Sarkari Naukri sbi SECL Solved solved paper ssc Stenographer Supervisor Tagore Bhadra Tamil Nadu tancet Teacher Teachers Technical TGT Time Table TNTET Tripura UCO Udaipur UDC UGC UKPSC University UP Board UPCMET UPSC UPSEE UPTU UPTU SEE UPTU SEE Admit Card 2012 Uttar Pradesh Uttarakhand VITEEE VYAPAM