Friday, April 20, 2012

PTET solved paper/Answer key | PTET General Knowledge Solved Paper 2012 | PTET 2012

Your Adv
Rajasthan PTET Entrance GK Question Paper 2011

General Knowledge : Solved Paper

61. Who is the author of the book “Chhattisgarh Geet Sangraha, Antas Ke Geet” ?
(A) Brij Mohan Agarwal
(B) Rajesh Chouhan
(C) Devendra Verma
(D) Dr. Raman Singh

62. The highest dam in India, Bhakra, is built ozn—
(A) Vyas river
(B) Jhelum river
(C) Sutlej river
(D) Ghaghara river

63. The currency of Myanmar is—
(A) Dollar
(B) Rupee
(C) Taka
(D) Kyat

64. Which is the smallest country (in population) ?
(A) Vatican city
(B) Nauru
(C) Monaco
(D) Palau

65. Who is associated with the term ‘Loknayak’ in India ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Jay Prakash Narayan
(D) Madan Mohan Malviya

66. Which of the following sites has been included in UNESCO’s list of World Heritage Sites ?
(A) Chilka Lake
(B) Dal Lake
(C) Nagin Lake
(D) Sunderbans National Park

67. Which country won the ICC Twenty-20 World Cup ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Australia
(D) England

68. Indravati National Park is situated on the banks of river—
(A) Mahanadi
(B) Sone
(C) Ganga
(D) Indravati

69. Which water reservoir is the highest in Chhattisgarh ?
(A) Minimata Reservoir
(B) Ravishankar Reservoir
(C) Sondhoor Reservoir
(D) Kodar Reservoir

70. Who, out of the following, was the first recipient of Bharat Ratna Award ?
(A) B.C. Roy
(B) S. Chandrashekhar
(C) C.V. Raman
(D) Gobind Ballabh Pant

71. Trans-Siberian Railway terminals are—
(A) Moscow and Vladivostok
(B) St. Petersburg and Vladivostok
(C) Moscow and Krasnoyarsk
(D) St. Petersburg and Krasnoyarsk

72. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa
(B) India
(D) Australia

73. Heat stored in water vapour is—
(A) Specific heat
(B) Latent heat
(C) Absolute heat
(D) Relative heat

74. Force of deflection was first discovered by—
(A) Coriolis
(B) Ferrel
(C) Thornthwaite
(D) Koeppen

75. Contours are imaginary lines showing—
(A) places of equal atmospheric pressure
(B) same temperature areas
(C) places of equal altitudes
(D) equal sunshine areas

76. Which State of India has the largest area ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan

77. The fertile land between two rivers is called—
(A) Watershed
(B) Water divide
(C) Doab
(D) Tarai

78. At which place Chhattisgarh’s Super Thermal Power Station is located ?
(A) Raigarh
(B) Dantewada
(C) Korba
(D) Bhilai

79. Which of the following state has won the 2007 UNDP Award for Human Development Report in the category of Excellence in Participation and capacity building process ?
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Haryana
(D) Chhattisgarh

80. Which of the following pairs (Sanctuaries and districts) is not properly matched ?
(A) Achanakmar—Bilaspur
(B) Badalkhol—Jashpur
(C) Gomerda—Raigarh
(D) Udanti—Sarguja

81. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages ?
(A) Greater adaptability
(B) Strong State
(C) Greater participation by the people
(D) Lesser chances of authoritarianism

82. Which one of the following is not an element of the State ?
(A) Population
(B) Land
(C) Army
(D) Government

83. According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the—
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Parliament
(D) Supreme Court

84. The Parliament consists of—
(A) President, Lok Sabha and Rajya Sabha
(B) Lok Sabha and Rajya Sabha
(C) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(D) Vidhan Sabha, Vidhan Parishad and Lok Sabha

85. Who decides whether a bill is a Money Bill or not ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Speaker of the Lok Sabha

86. Which of the following is called the ‘powerhouse’ of the cell ?
(A) Nucleus
(B) Lysosome
(C) Chromosome
(D) Mitochondrion

87. Acquired Immuno-Deficiency Syndrome (AIDS) is caused by—
(A) protozoa
(B) virus
(C) fungus
(D) bacteria

88. Which of the following processes does not increase the amount of cabron dioxide in air ?
(A) Breathing
(B) Photosynthesis
(C) Burning of petrol
(D) Aerobic decay of vegetation

89. The vitamin that is most readily manufactured in our bodies is—
(A) vitamin A
(B) vitamin B
(C) vitamin C
(D) vitamin D

90. Which of the following metals occurs in free state ?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Zinc
(D) Lead

91. The World Trade Organisation was formed in—
(A) 1991
(B) 1995
(C) 1997
(D) 1999

92. A Trade Policy consists of—
(A) Export-Import Policy
(B) Licencing Policy
(C) Foreign Exchange Policy
(D) Balance of Payment Policy

93. Which bank in India performs duties of Central Bank ?
(A) Central Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Reserve Bank of India
(D) Above (A) and (B)

94. The Swarajya Party was formed following the failure of—
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Quit India Movement
(D) Champaran Satyagraha

95. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the State, was created by—
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughluq
(D) Sikander Lodi

96. With which of the following centres of learning, Chanakya the famous teacher of Chandragupta Maurya, was associated ?
(A) Takshashila
(B) Nalanda
(C) Vikramashila
(D) Vaishali

97. Who among the following Rajput kings defeated Muhammad Ghori for the first time ?
(A) Prithviraj III
(B) Chalukya Bhim
(C) Jaichandra
(D) Kumar Pal

98. The Headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) is located at—
(A) Paris (France)
(B) Geneva (Switzerland)
(C) New York (USA)
(D) Bangkok (Thailand)

99. ‘The Federal System with Strong Centre’ has been borrowed by the Indian Constitution from—
(A) United States of America
(B) Canada
(C) United Kingdom
(D) France

100. ‘Thomas Cup’ is associated with which game/sports ?
(A) Hockey
(B) Football
(C) Basketball
(D) Badminton

Answers :
61. (B) 62. (C) 63. (D) 64. (A) 65. (C) 66. (D) 67. (A) 68. (D) 69. (A) 70. (C)
71. (A) 72. (B) 73. (B) 74. (A) 75. (C) 76. (D) 77. (C) 78. (C) 79. (D) 80. (D)
81. (B) 82. (C) 83. (A) 84. (D) 85. (D) 86. (D) 87. (B) 88. (B) 89. (D) 90. (A)
91. (B) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (B) 96. (A) 97. (B) 98. (A) 99. (B) 100. (D)
Your Adv


Post a Comment

Powered by Blogger.



10th 12th AAI admit card AFCAT AFMC Agriculture AIEEE aipmt Air Force Ajmer Andhra Bank Andhra Pradesh anna university Answer Key Answers key APMS APRDC april fool APSRTC APTET Assam Assistant Awards Bangalore Bangalore University bank BANK JOB Bank of Baroda Bank vacancy BCECE Beant Singh Punjab News BETET BHADRA BHEL Bihar BITSAT BOB BOB Clerk Recruitment 2012 BOI Bombay BSF BSP BSSC CGL Result BSTC CBSE CEE CEEP CET Chandigarh Chennai Chhattisgarh clat Clerk CMAT CONCOR Constable CPT CRPF CTET Current Affairs Current General Knowledge current GK Data Entry data entry operator Date Sheet Delhi Delhi University Dena Bank EAMCET ECIL Election Employment News Entrance Exam EPFO ERNET ESIC Exam Time Table Filem Info Forest Free Contact Form Smbmitted at Website Free SmS Just Join G K Quiz GAIL General Knowledge General Knowledge in Hindi General Knowledge in India 2012 General Knowledge Question General Knowledge Quiz General Knowledges goga ji gogaji gogaji gogamer gogamedi gogameri Good Friday Goverment Jobs Government Jobs GTU Gujarat Haryana HCS Preliminary Exam 2012 Solved paper High Court HNBGU HPCL Hyderabad IBO IBPS icici IGNOU IIT IIT JEE Income Tax Department India Indian Army IOB IOCL IPL 2012 Schedule | IPL 5 Time Table | IPL 2012 | IPL 5 - IPL 2012 Schedule | IPL Time Table 2012 ISAT Jabalpur Jaipur JCECE JET JIPMER JKPSC Job Form JTGB Just SmS 9219592195 JVVNL Karnataka Kerala KIITEE Kolkata Kota University KPSC Lecturer LIC Lucknow University Madhya Pradesh Madras University Maharashtra Mahavir Jayanti Manager MBA Medical officers MG University MP Mumbai Mumbai University NDA NEERI NET News NIMHAS NRHM Odisha Office Officer OICL ONGC Operator Panjab University Patwari PGT PMET PO Police Post Graduation PSST PTET PTI Pune University Punjab Railway Railway Central Recruitment Rajashan University Rajasthan RAS RBI RBSE RESUL result RESULTS RPET RPET 2012 RPMT RPSC Rrajasthan RRB RSRTC RTET RTET 2012 RTS RUHS RULET Sarkari Naukri sbi SECL Solved solved paper ssc Stenographer Supervisor Tagore Bhadra Tamil Nadu tancet Teacher Teachers Technical TGT Time Table TNTET Tripura UCO Udaipur UDC UGC UKPSC University UP Board UPCMET UPSC UPSEE UPTU UPTU SEE UPTU SEE Admit Card 2012 Uttar Pradesh Uttarakhand VITEEE VYAPAM